HomeBlog
Veilig, veiliger … veiligst
Blog
Veilig, veiliger … veiligst
Share this...

Two factor authentication (2FA) is een authenticatie methode waarbij je twee stappen succesvol moet doorlopen om ergens toegang tot te krijgen. De eerste stap is veelal het invoeren van een gebruikersnaam en wachtwoord. Door middel van een tweede (kleine) stap bij het inloggen, wordt er een extra verificatie gedaan op een mobiel apparaat van de desbetreffende gebruiker om te controleren of hij/zij ook echt degene is die behoort in te loggen. Alleen deze combinatie zorgt ervoor dat je toegang tot een omgeving of applicatie krijgt.
Waarom te gebruiken? Medewerkers schrijven wachtwoorden op publieke plaatsen – post-it op scherm of kladblok op bureau – of delen deze wachtwoorden met directe collega’s. Ook worden wachtwoorden lange tijd niet gewijzigd naar nieuwe wachtwoorden, of worden er nieuwe wachtwoorden gekozen die sterke overeenkomsten hebben met het vorige wachtwoord. Allemaal risico’s dus.

Waar te gebruiken?

De toegang tot uw ‘omgeving’ is standaard goed beveiligd met een wachtwoord en kan worden uitgebreid met Two Factor Authentication door middel van een app. Medewerkers krijgen een app op hun telefoon die een melding geeft zodra er ingelogd wordt op de omgeving. Via de telefoon kan de melding gevalideerd worden en wordt de toegang verleend. Bij vragen, onduidelijkheid, verlies of diefstal kan de gebruiker contact opnemen met de servicedesk.

Hoe te configureren? NDI configureert Two factor authentication en neemt hiervoor de gegevens van de gebruikers op in een portal. In deze portal is naast het telefoonnummer ook inzichtelijk welk type telefoon en welke software wordt gebruikt. Daarnaast wordt bekeken of deze goed genoeg beveiligd is met bijvoorbeeld een pincode. Aan de hand van deze informatie is het ook mogelijk om de veiligheid nog verder te verhogen.

Is de noodzaak duidelijk geworden? We helpen je graag om dit in te stellen.