HomeBlog
Providers maken zich klaar voor afstap naar 5G
Blog
Providers maken zich klaar voor afstap naar 5G
Share this...

Nadat Vodafone vorig jaar al aankondigde per februari 2020 het hele 3G-netwerk uit de lucht te halen, heeft KPN nu ook laten weten dat zij gaan stoppen met het aanbieden van 3G. Aangezien steeds minder mensen gebruik maken van 3G hebben zij besloten te stoppen met het netwerk vanaf januari 2022. De frequenties die op dit moment gebruikt worden voor 3G zullen worden ingezet voor het 4G-netwerk. Zo wordt 4G nog sneller, veiliger en stabieler.

Met alle huidige smartphones die je bij KPN koopt, kun je automatisch internetten via het 4G netwerk. Om te kunnen bellen over 4G heb je een smartphone nodig die deze specifieke functie ondersteunt. Let op, niet iedere 4G smartphone ondersteunt bellen over 4G (VoLTE). Heb je hier vragen over, dan helpen wij je daar graag bij.

Vodafone komt met 5G abonnementen

Begin maart introduceert Vodafone zijn 5G-abonnementen voor consumenten en zakelijke klanten. Voor alle nieuwe en bestaande Vodafone-klanten met een Red (Pro) abonnement zal de toegang tot 5G zonder meerprijs zijn. Ook biedt Vodafone inmiddels een unlimited abonnement aan én het eerste 5G ready toestel aan: de Samsung S20 in drie varianten. Ter voorbereiding op de komst van 5G blijft Vodafone volop investeren in zijn mobiele netwerk.

Aansluitend op de komst van de 5G-ready toestellen, maakt Vodafone begin maart ook zijn abonnementen 5G ready voor consumenten en de zakelijke markt. Marcel de Groot, directeur consumentenmarkt VodafoneZiggo: ‘Voor bestaande en nieuwe klanten met een Red (Pro) abonnement wordt de toegang tot 5G bij ons zonder meerprijs toegevoegd. Onze klanten met een 5G-geschikt toestel kunnen straks gebruik maken van 5G, zodra ons GigaNet daar later dit jaar klaar voor is. Zo brengen we 5G weer een stap dichterbij in Nederland, want de lancering daarvan is een kwestie van tijd.’

Vodafone wil 5G zo snel als mogelijk introduceren voor zijn klanten, maar kan in deze fase nog geen concrete mededelingen doen over de timing van de lancering.

T-Mobile is 5G ready!

Ook T-Mobile is op dit moment bezig met de uitrol van een vernieuwd netwerk, dat ondersteuning biedt voor 5G-toestellen. De eerste twee jaar zal 5G nog geen indrukwekkende snelheidsverschillen brengen. Maar de eerste innovatieve toepassingen van 5G zijn heel interessant, denk bijvoorbeeld aan Internet of Things, augmented en virtual reality en Smart City toepassingen. Om dit soort concepten en innovaties te helpen ontwikkelen werkt T-Mobile actief samen met business partners.

Om toegang te krijgen tot het T-Mobile 5G-netwerk, zodra dat beschikbaar is, heb je een bijbehorend 5G-ready abonnement nodig. Voor ondernemers is @Work het meest geschikte abonnement omdat daarmee nu of in de toekomst ook vast op mobiel naadloos kan worden geïntegreerd. Binnen @Work ben je kan gebruik maken van 5G met de Unlimited én Unlimited Plus bundels.

@Work Unlimited (Plus) is meer dan bundel. Het biedt ondernemers zorgeloos onbeperkt mobiele data in Nederland op de maximaal mogelijke snelheid. T-Mobile zorgt ervoor dat de Unlimited bundels zo snel mogelijk 5G-ready zijn. Dit betekent dat gebruikers van deze bundels vanaf dat moment 5G-ready zijn en toegang krijgen tot het T-Mobile 5G-netwerk zodra dat beschikbaar is. Dat geldt voor bestaande en nieuwe klanten, voor de huidige @Work Unlimited (Plus) bundels en de voorgaande versies.

Dit betekent dus ook dat klanten met een limited @Work bundel gewoon elke factureringsperiode hun bundel kunnen bijstellen naar Unlimited (Plus) waarmee ze dan toegang krijgen tot het 5G-netwerk zodra dat beschikbaar is.