HomeBlog
Overal beveiligde toegang tot al je wachtwoorden met LastPass
Blog
Overal beveiligde toegang tot al je wachtwoorden met LastPass
Share this...

Hoeveel verschillende wachtwoorden gebruik jij op de werkplek? Veel collega’s gebruiken vaak uit gemak hetzelfde, makkelijk te onthouden wachtwoord. En dat is risicovol, want het maakt ze gevoeliger voor hacks. Hoe voorkom je dat nu? Ons antwoord: met een goed wachtwoordbeleid én het gebruik van de LastPass-wachtwoordmanager. Wij vertellen je hoe deze combinatie collega’s veiliger laat werken. 

Wachtwoordgebruik niet altijd even sterk
Door digitalisering gebruiken we steeds meer online diensten die beveiligd zijn met wachtwoorden. Het is natuurlijk niet handig om al die wachtwoorden uit je hoofd te leren. Om die reden gebruiken collega’s vaak zwakke of dezelfde wachtwoorden. Denk aan de klassiekers ’12345’ of ‘welkom’, die verbazingwekkend genoeg nog vaak voorkomen. Wel makkelijk, niet veilig; in zulke gevallen kost het cybercriminelen weinig moeite om deze gegevens te achterhalen, met alle gevolgen van dien.  

Versterk de security van je collega
Hoe laat je je collega’s veiliger omgaan met hun wachtwoorden? Een actief wachtwoordbeleid biedt uitkomst. Hierin neem je bijvoorbeeld op dat collega’s voor iedere dienst een uniek wachtwoord moeten instellen. Ook kun je aangeven hoe zij eenvoudig een sterk wachtwoord kunnen maken. Daarmee creëer je een goede basis om iedereen weerbaarder te houden tegen allerlei cyberdreigingen. Een moeilijk te kraken wachtwoord opstellen is trouwens een fluitje van een cent. 

Veiliger werken hoeft niet moeilijk te zijn
Je kunt natuurlijk zelf allerlei ingewikkelde wachtwoorden verzinnen en onthouden, maar waarom zou je? Dat kan veel gemakkelijker, namelijk door gebruik te maken van een wachtwoordmanager. Een goed voorbeeld is LastPass, dat gewoon als browserextensie en als app op jouw telefoon beschikbaar is. Deze populaire wachtwoordmanager biedt diverse opties die ervoor zorgen dat je collega’s zelf geen wachtwoorden hoeven te verzinnen of te onthouden. Ook het tijdrovende opnieuw moeten instellen van vergeten wachtwoorden behoort definitief tot de verleden tijd. Toch weer een frustratie minder.  

Zo versterkt LastPass de security van je collega’s
Wat dacht je bijvoorbeeld van een wachtwoordgenerator? Hiermee creëren je collega’s met één klik een ijzersterk wachtwoord. Alle wachtwoorden worden versleuteld opgeslagen in een kluis. Log je in op een dienst, zoals je cloudwerkplek, dan vult LastPass automatisch de juiste gegevens in. Even de extensie downloaden en installeren, en je kunt aan de slag op al je apparaten. Het enige wachtwoord dat je hoeft te onthouden, is dat van LastPass zelf.   

Belangrijke voordelen van LastPass in één overzicht: 

  • Veilig opslaan en delen van wachtwoorden – gegevens zoals wachtwoorden worden versleuteld opgeslagen en kunnen eenvoudig met collega’s gedeeld worden 
  • Nooit meer wachtwoorden hoeven resetten – collega’s hoeven nooit meer wachtwoorden opnieuw in te stellen nadat ze deze kwijt zijn geraakt of zijn vergeten. Mocht jouw organisatie willen dat je dit eens in de zoveel tijd doet, dan helpt LastPass jou natuurlijk het nieuwe wachtwoord onthouden. 
  • Automatische invulling van gegevens – wachtwoorden en betalingsgegevens worden automatisch ingevuld tijdens het inloggen  
  • Altijd een ijzersterk wachtwoord ‒ met de ingebouwde wachtwoordgenerator creëer je ijzersterke en lange wachtwoorden met één klik 
  • Monitoring van cyberdreigingen ‒ LastPass scant voortdurend op dreigingen en waarschuwt als gegevens mogelijk in gevaar zijn 

Meer weten?
Wil jij ook zo makkelijk en tegelijk zo veilig mogelijk omgaan met al je verschillende wachtwoorden? Neem dan contact met ons op via 088-088 43 00 of mail ons op interesse@ndi.nl.