HomeOver NDIMVO
NDI’ers doen vrijwilligerswerk

NDI houdt zich al druk bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) via organisaties als CliniClowns en Childhelpline International. Er blijven altijd nog genoeg organisaties over die een helpend handje kunnen gebruiken.

Verschillende NDI’ers hebben zich al ingezet voor diverse organisaties, hieronder vertellen Andy en Denise over hun ervaringen.

Andy Weers – Medevent

Op zijn 18de is Andy begonnen met vrijwilligerswerk bij Unity van Jellinek, een organisatie die jongeren voorlichting geeft over drugs en alcohol. In zijn periode bij Jellinek heeft Andy veel kennis opgedaan over alcohol en drugs.

Met de kennis en ervaring die hij daar heeft opgedaan is hij in 2011 gestart als vrijwilliger bij Medevent. De evenementen waar Medevent de EHBO verzorgt, variëren van (muziek)festivals, sportevenementen, personeelsfeesten en congressen tot aan houseparty’s. Andy heeft als EHBO’er gewerkt op Sensation White samen met twintig andere vrijwilligers. De ruim twintig vrijwilligers zijn verdeeld over drie EHBO-posten, twee kleinere en een hoofdunit. De hoofdunit, waar Andy werkzaam was tijdens dit feest, beschikt naast alle basis EHBO-materialen ook over een kleine intensive care voor noodgevallen. Naast de vrijwilligers zijn er bij deze post ook altijd artsen en verpleegsters aanwezig.

Op een feest als Sensation White vonden er gedurende de nacht gemiddeld vierhonderd incidenten plaats. De meeste incidenten hadden te maken met het gebruik van alcohol en drugs, maar ook voor vragen en (kleine) ongelukjes kon men hier terecht. Veel buitenlanders kwamen naar Sensation White en waren niet bekend met het gebruik van lokale drugs, ter controle vroegen zij vaak bij de EHBO-posten of het gevoel dat zij hadden na het nemen van een pilletje klopte.

Andy: “Vrijwilligerswerk is een leuke manier om nieuwe dingen te leren en mensen te leren kennen. Daarnaast is het een leuke afwisseling op het werk dat ik dagelijks doe bij NDI”.

Denise Dingsdag – Only Friends

Only Friends is een sportclub voor kinderen en jongeren met een beperking, gevestigd in Amsterdam. De sportclub biedt inmiddels 700 kinderen een plek met 25 verschillende sporten. Tijdens de opleiding aan Hogeschool Inholland kwam Denise in aanraking met deze sportvereniging.

Om deze sportclub beter in beeld te kunnen bracht zij een bezoek aan de sportvereniging in de hoop hier een aantal mooie filmpjes te kunnen maken. Dit ging als vanzelfsprekend toen duidelijk werd hoe de club in elkaar zat en hoeveel plezier de kinderen aan de sport beleven. Wekelijks zetten tientallen vrijwilligers en stagiaires zich in om het de kinderen naar de zin te maken. Niet alleen op de velden, in het zwembad en op de baan zijn deze vrijwilligers zichtbaar, ook op de achtergrond voeren zij veel ondersteunende taken uit.

In 2009 begon Denise als vrijwilliger ter ondersteuning van verschillende sportafdelingen. Uiteindelijk deed zij een opleiding tot dansinstructeur en kwamen alle lessen en clinics streetdance voor haar rekening. Na het in dienst treden bij NDI valt zij nog steeds zo nu en dan in als er niemand anders beschikbaar is.

Denise: ‘Het is geweldig om te zien hoe de kinderen genieten van de sport, de aandacht en de sfeer. Als vrijwilliger kan je iets terug doen voor de maatschappij en dat doe ik op deze manier dansend, met een grote glimlach.’