HomeOver NDIMVO
Kiva – Kivarken

In de keuken van NDI woont al een jaar of tien een spaarvarkentje, ons ‘kivarken’. Het kivarken wordt gespekt door onze collega’s met:

  • ‘Boetes’ voor verloren weddenschappen of voor ongepast taalgebruik.
  • Per ongeluk privé de tram pakken met je zakelijke OV-kaart, prima alternatief voor administratief geneuzel met tijdrovende verrekeningen van kleine bedragen.
  • ‘Krokettengeld’ voor jubilea van medewerkers dat uitgespaard wordt tijdens de coronacrisis omdat er toch geen collega’s zijn op kantoor om die kroketten op te eten.
  • Donaties, soms erg stevige (knor, knor) maar elk eurootje telt.
  • Allerlei geld waarbij er wel iets betaald moet worden door iemand, maar niemand dat vervolgens echt zelf hoeft te hebben.

Met dit spaargeld worden leningen verstrekt. Kies iemand uit die geld wil lenen, krijg de lening terugbetaald, leen het geld opnieuw uit.

Het kivarken heeft daarvoor een eigen account bij Kiva. Meer dan 1,7 miljard mensen hebben geen bankrekening en kunnen geen gebruikmaken van financiële dienstverlening. Ze kunnen geen geld sparen of geld lenen, verbetering van de eigen levensomstandigheden is dan nauwelijks mogelijk. Kiva ondersteunt lokale microfinancieringsorganisaties door kapitaal beschikbaar te maken voor bijvoorbeeld: studiefinanciering, om vrouwen een onderneming te laten starten, boeren te laten investeren in duurzamere landbouw en aan gezinnen veilige en schone alternatieven te bieden om te koken en energie op te wekken.

Het kivarken is in 2011 als spaarvarkentje bescheiden begonnen. Het kivarken rekent zelf 0% rente, maar heeft ondertussen, tien jaar later, cumulatief 3.700 euro uitgeleend aan bijna 150 verschillende doelen in meer dan 50 verschillende landen aan zowel meer als minder varkenslievende projecten. Het krijgt ongeveer 94% terug van het uitgeleende geld waarbij het kivarken het gevaar niet schuwt als het een nobele, maar risicovolle, lening betreft, dat is niet zo slecht gegeven de omstandigheden waaronder zo’n lening vaak moet worden terugbetaald.

Je kunt het kivarken hier volgen.

Als je vragen hebt of iets wilt laten weten aan het kivarken, mail dan: kivarken@ndi.nl.