VrijwilligerswerkNDI houdt zich al druk bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) via organisaties als Stichting Gilat, CliniClowns en het Ronald McDonald Centre. Er blijven altijd nog genoeg organisaties over die een helpend handje kunnen gebruiken. Om dit te stimuleren heeft NDI enige tijd geleden de ‘MVO-regeling’ geïntroduceerd; 50% van de tijd die aan vrijwilligerswerk wordt besteed, mag plaatsvinden in werktijd.

 

Verschillende NDI’ers hebben zich al ingezet voor diverse organisaties, hieronder vertellen Sander, Alex en Andy over hun ervaringen.

 

Sander Hartoch – Amsterdam Cares
Amsterdam Cares is een onderdeel van Nederland Cares en biedt de mogelijkheid om u flexibel in te zetten voor vrijwilligerswerk. Sander speelde al langer met de gedachte om zich in te zetten voor de minder fortuinlijke medemens. De drempel was altijd de tijd die dit kost en dankzij het initiatief van NDI, waarbij de helft van de tijd in werktijd plaatsvindt en de andere helft in eigen tijd, kreeg Sander net dat duwtje in de rug dat hij nodig had.

 

Bij Amsterdam Cares kunt u op basis van tijdsblokken aangeven wanneer u beschikbaar bent en waar u graag ingezet zou willen worden. Het voordeel hiervan is dat u kunt helpen wanneer het u uitkomt. Sander heeft één avond geholpen in ‘Resto van Harte’ en een middag bij de sportmiddag van ‘K-Sports’.

 

Resto van Harte is een initiatief voor mensen met weinig geld, mensen met een beperkt sociaal leven en voor iedereen die het gewoon gezellig vindt. Voor € 7,50 geniet men gezamenlijk van een driegangendiner in een buurthuis in de G-buurt in de Bijlmer. Sander heeft samen met een aantal andere (vaste) vrijwilligers aan deze mensen zijn kookkunsten laten zien, de tafels gedekt, afgewassen en na afloop opgeruimd. Het leukste aspect van het werk hier is het mee-eten en kletsen met de deelnemers aan het diner.

 

K-Sports is een stichting die op het openbare sportcomplex bij metrohalte Kraaiennest sportactiviteiten organiseert voor de jeugd. Woensdagmiddag 6 augustus stond een spelletjesmiddag voor kinderen van 5 tot en met 14 jaar op het programma. Tijdens de middag wordt er van de vrijwilligers verwacht dat er opgelet wordt en alles in goede banen loopt, daarbij is het opbouwen en afbouwen van alle spellen ook een onderdeel.

 

Sander: “Het vrijwilligerswerk via Amsterdam Cares is eigenlijk nog leuker dan ik verwachtte: Het voelt goed om wat terug te doen voor mensen die minder mazzel hebben en de contacten met andere vrijwilligers en deelnemers zijn erg leuk.”.

Andy Weers – Medevent
Op zijn 18de is Andy begonnen met vrijwilligerswerk bij Unity van Jellinek, een organisatie die jongeren voorlichting geeft over drugs en alcohol. In zijn periode bij Jellinek heeft Andy veel kennis opgedaan over alcohol en drugs.

 

Met de kennis en ervaring die hij daar heeft opgedaan is hij in 2011 gestart als vrijwilliger bij Medevent. De evenementen waar Medevent de EHBO verzorgt, variëren van (muziek)festivals, sportevenementen, personeelsfeesten, congressen tot aan houseparty’s. Afgelopen juli heeft Andy als EHBO’er gewerkt op Sensation White samen met twintig andere vrijwilligers. De ruim twintig vrijwilligers zijn verdeeld over drie EHBO-posten, twee kleinere en een hoofdunit. De hoofdunit, waar Andy werkzaam was tijdens dit feest, beschikt naast alle basis EHBO-materialen ook over een kleine intensive care voor noodgevallen. Naast de vrijwilligers zijn er bij deze post ook altijd artsen en verpleegsters aanwezig.

 

Op een feest als Sensation White vinden er gedurende de nacht gemiddeld vierhonderd incidenten plaats. De meeste incidenten hebben te maken met het gebruik van alcohol en drugs, maar ook voor vragen en (kleine) ongelukjes kan men hier terecht. Veel buitenlanders komen naar Sensation White en zijn niet bekend met het gebruik van lokale drugs, ter controle vragen zij vaak bij de EHBO-posten of het gevoel dat zij hebben na het nemen van een pilletje klopt.

 

Andy: “Vrijwilligerswerk is een leuke manier om nieuwe dingen te leren en mensen te leren kennen. Daarnaast is het een leuke afwisseling op het werk dat ik dagelijks doe bij NDI”.

 

Alex van der Baan – Buurtpraktijkteam
Naast zijn werk voor NDI is Alex duodeelraadslid namens de VVD in zijn buurt, Amsterdam-West. Vanuit die rol komt hij veel in aanraking met initiatieven in zijn buurt, zowel georganiseerd door bewoners als door de gemeente zelf. Toen NDI de gelegenheid gaf om via de MVO-regeling iets terug te doen voor de samenleving, wilde hij dat graag in Amsterdam-West doen.

 

Het Buurtpraktijkteam (BPT) is opgericht en bedacht in Amsterdam-West nadat er op een plein in de Baarsjes (Columbusplein) veel overlast was van hangjongeren. Hulpverleners kwamen tot de conclusie dat op één plein met 60 voordeuren ongeveer 20 organisaties bezig waren met het welzijn en veiligheid van de buurt en haar bewoners. Organisaties als de politie, jeugdwerk, GGD, leerplichtambtenaren en vertegenwoordigers van scholen waren daardoor niet in staat effectief te werken.

 

Met de oprichting van het Buurtpraktijkteam werd in het hart van het probleem, het Columbusplein, een huis omgevormd tot kantoor. Vanuit dat kantoor werd er vervolgens een gecoördineerd beleid gevoerd om het veiligheidsgevoel op het plein te herstellen en de jongeren perspectief te bieden. Deze aanpak is zeer succesvol en reeds uitgebreid naar vier locaties in West. Vanuit binnen- en buitenland is inmiddels veel interesse naar deze Amsterdamse aanpak.

 

Alex: ”Het was erg leerzaam om een dagje mee te helpen bij het BPT. Je staat er niet vaak bij stil hoeveel mensen zich bezighouden met het op het juiste pad houden van jonge kinderen. De soms heftige vraagstukken die spelen in de levens van de jonge kinderen en het werk van de BPT’ers, zijn een bijzonder contrast met mijn dagelijkse realiteit van bits, bytes & kabeltjes. Juist ook daarom is het leuk om dit vrijwilligerswerk te doen, het opent je ogen voor andere zaken die spelen in onze samenleving.”