Informatie en tips virusuitbraak overheid

Zoals u ongetwijfeld in het nieuws heeft gezien/gelezen is er bij de overheid een nieuw virus opgedoken. Dit virus kan uiteraard ook buiten de overheid optreden. In deze newsflash geven we u wat achtergrondinformatie en tips.


Wat doet het virus?
Het virus versleutelt Office-bestanden en zet zichzelf in de plaats van het Office-bestand. Zodra u het bestand opent wordt eerst het virus gestart zodat het zich gaat verspreiden. Op dit moment is verspreiding het enige waar het virus zich op lijkt te richten.

 

Ben ik besmet?
Een paar uur na de eerste meldingen kwamen de eerste antivirusproducenten met updates om het virus tegen te houden. Moet u zich nu zorgen maken dat in die uren uw netwerk besmet is geraakt? Zolang de virusscanner daarvoor up-to-date was op alle pc's in het netwerk eigenlijk niet. Met name omdat de verspreiding in eerste instantie via bestaande infecties is gegaan.

 

Wat nu?
Bij het openen van bestanden en programma's controleren virusscanners of alles nog in orde is. In de meeste gevallen zullen die ook waarschuwingen geven als er een infectie is. Neem in geval van twijfel contact met ons op. Dan kijken we samen wat voor vervolgactie er eventueel genomen moet worden.

 

Dit specifieke virus is voornamelijk te herkennen aan bestanden eindigend met .src met dezelfde naam als Office-documenten (dus bijvoorbeeld verslag.src in plaats van verslag.doc of .docx).

 

Virussen: Do's en Don'ts
Dit is een actueel virus maar er zijn altijd virussen in omloop. Er is op het moment bijvoorbeeld ook een virus wat probeert betalingsgegevens te stelen en betalingen aan te passen die de gebruiker doet. Daarom een paar do's en don'ts als het op virussen aankomt.

 

Do's

  • Gebruik uw gezond verstand bij gebruik van e-mail en internet. De beste manier om een virus te voorkomen is om verdachte bijlagen niet te openen.
  • Bij twijfel: scan uw pc. Iedere virusscanner heeft de optie om de hele pc te scannen. Vaak staat dit buiten werktijd ingepland als de pc uitstaat en gebeurt dat dus niet regelmatig.
  • Gebruik bij twijfel een alternatieve virusscanner. Sommige virussen saboteren uw virusscanner. Gebruik bijvoorbeeld http://housecall.trendmicro.com/nl/. Dit is een gratis online virusscanner die iets minder kwetsbaar is voor sabotage door virussen.
  • Controleer af en toe eens of uw virusscanner up-to-date is. Meestal geeft uw pc zelf al een melding als de versie te oud is.
  • Kijk goed of adressen van e-mails en websites wel zijn wat ze lijken te zijn (HTTPS-slotje in de browser).

 

Don'ts

  • Open geen bijlagen of websites die u niet vertrouwt of niet kent. We krijgen regelmatig vragen van klanten over e-mails en websites. We kijken daar graag even naar, dus neem gerust contact met ons op.
  • Klik niet blind op ja, ok, volgende, finish etc. 90% van de problemen met pc's worden veroorzaakt door "per ongeluk" ge├»nstalleerde software.
  • Raak niet in paniek, maar neem contact met ons op in geval van twijfel.