Cloud, mobile en unified communications maken thuiswerken steeds aantrekkelijker.

 

Bijna driekwart van de Amerikanen overweegt zijn baan op te geven wanneer een andere werkgever een beter beleid voor thuiswerken heeft.

 

Ze willen zelfs overstappen wanneer de nieuwe werkgever niet bereid is meer salaris te betalen. De conclusie komt van Softchoice die 1000 voltijdse werknemers ondervroeg voor het onderzoek.

 

"Cloud, mobile en unified communications-technologieën zorgen er nog steeds voor dat silo's worden afgebroken", zegt Francis Li, vicepresident IT bij Softchoice in een verklaring.

"De technologie helpt werknemers productiever te zijn en samen te werken vanaf de plek waar ze het best hun werk kunnen doen."

 

Het gevolg is, volgens Li, dat werknemers steeds vaker werkgevers om de nieuwe technologie vragen. Ook veranderen ideeën over kantoorcultuur. 94 procent van de ondervraagden zegt afhankelijk te zijn van anderen om in enige vorm van samenwerking hun taak te kunnen invullen. 83 procent zegt dat zij technologische oplossingen gebruiken om samen te werken met anderen wanneer ze niet op kantoor zijn.

 

Millennials zeggen productiever te zijn
Net iets meer dan de helft van de werknemers zegt dat hun werkgever hen toestaat om in ieder geval af en toe van thuis uit te werken. Toch zegt 73 procent te ervaren dat eigenlijk wordt verwacht dat ze op kantoor zijn. Uit het onderzoek blijkt ook dat millennials twee keer zo vaak aangaven productiever te zijn wanneer ze thuiswerken dan werknemers uit de babyboomgeneratie.

 

De infrastructuur in de VS speelt echter wel parten bij het thuiswerken. 78 procent van de mensen die wel thuis mogen werken, zegt regelmatig problemen te ervaren in de samenwerking met collega's.

 

Thuiswerken of telewerken is nog altijd een punt van discussie. Arbeidsmarktdeskundige Ton Wilthagen stelde eind april in het Dagblad van het Noorden zelfs dat thuiswerken over z’n hoogtepunt heen is. Verschillende grote bedrijven zoals Honeywell, IBM en Yahoo draaien hun beleid met betrekking tot thuiswerken weer terug. Volgens Withagen zijn de positieve effecten van thuiswerken slechts van korte duur. Bovendien merken thuiswerkers, zeker als ze meer dan een dag per week thuis werken, dat ze 'uit beeld raken' en minder promotiekansen krijgen.

 

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werken in Nederland zo'n 3 miljoen van de 8 miljoen werknemers regelmatig thuis.